?

Nedstemt - hva kan en psykolog gjøre for å hjelpe meg?

Kvinne 23 . 25 Mai 2021
Spørsmål

Jeg sliter med tunge tanker og nedstemthet. Jeg blir sliten av å ha det sånn og vet ikke hvor mye lengre jeg orker å ha det sånn. Jeg lurer på hvordan det skal hjelpe å snakke med noen og hva er det en psykolog kan gjør for å hjelpe meg? Jeg synes det er vanskelig å skulle oppsøke hjelp i frykt for at de ikke skal kunne hjelpe. Hvordan gjør jeg det og hva er det som vil skje etter det?

Kvinne (23)
Psykolog svarer
Hei, du beskriver at du sliter med tunge tanker og nedstemthet, noe som kan være en del i depresjon. Vi kan alle ha tunge dager med negative tanker og håpløshet innimellom, og det er vanlig. Hvis negative tanker, opplevelse av håpløshet, lavt energinivå og vanskeligheter med å gjennomføre oppgaver vedvarer over flere uker kan det være hensiktsmessig å søke hjelp.
 
En depresjon vil stort sett gå over av seg selv, men med terapi vil du kunne få hjelp til å forstå hvordan en depresjon påvirker deg. I terapi kan du også bli mer kjent med deg selv og finne ut av hva som kan hjelpe deg å få det bedre. Ofte vil det også være fokus på hvordan du best kan hjelpe deg selv når du har det vanskelig, altså hjelp til selvhjelp. Hvis du ønsker å sjekke ut et selvhjelpsprogram for depresjon, vil jeg anbefale deg Magnus Nordmo sitt program for depresjon.
 
Det er mye forskning som viser at samtalebehandling vil være til hjelp ved depresjon. Kanskje er tankene om at terapi ikke vil hjelpe, et uttrykk for nettopp det at alt lett blir håpløst? Ofte tenker man mye når man er deprimert, og det kan gjøre det vanskeligere å få gjort ting. Det å ta kontakt med din samskipnad eller din fastlege kan være et steg i retning av hjelpe deg selv. 
 
Det er tøft å stå i en depresjon alene, og jeg vil råde deg å tørre å be om hjelp, da det finnes god hjelp. Jeg håper at dette var nyttig for deg, og at det hjelper deg til å vite hvor du kan søke hjelp. 
 
Du kan også drøfte din sak helt anonymt hos ulike hjelpetelefoner. 

 Mental Helse: 116 123 (hele døgnet)
 Kirkens SOS: 22 40 00 40
 Chat med Kirkens SOS på www.soschat.no hver dag fra 18.30-22.30 (fredag frem til 01.30 )

Vennlig hilsen 

Psykologen 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?